6 december 2022

IgA-nefropathie is een langzaam voortschrijdende ziekte die nierschade veroorzaakt en in ongeveer 25-50% van de gevallen leidt tot nierfalen. De reden waarom sommige mensen IgA-nefropathie krijgen, en waarom de aandoening bij sommige patiënten mild en bij anderen ernstig verloopt is onduidelijk. Er zijn momenteel een aantal nieuwe behandelingen in ontwikkeling, maar het is onduidelijk wie het best gebaat is bij welke behandeling. Dr. Duivenvoorden en zijn onderzoeksteam willen de oorzaak van IgA-nefropathie ontrafelen, de diagnostiek naar IgA-nefropathie verbeteren en onderzoeken welke patiënten het best gebaat zijn bij welke behandeling.

IgA wordt gemaakt door afweercellen en helpt bij de bescherming tegen infecties. Het IgA in het bloed is normaal gesproken sterk gebonden met suiker moleculen. Bij IgA-nefropathie patiënten gaat er iets mis met de versuikering van het IgA in het bloed waardoor het neerslaat in de nieren en nierschade veroorzaakt. Hoe het slecht versuikerde IgA in het bloed komt van IgA-nefropathie patiënten is niet duidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat afweercellen in het beenmerg en bloed door een fout slecht versuikerd IgA gaan produceren. Een andere mogelijkheid is dat deze afweercellen vanuit het maagdarmslijmvlies (die van nature weinig versuikerd IgA maken) per ongeluk in het bloed terecht komen en zich nestelen in het beenmerg. Daarnaast kan er ook een belangrijke rol zijn voor de afweercellen die IgA maken in het maagdarmslijmvlies. Het IgA dat ze uitgescheiden bindt bacteriën in het maagdarmkanaal en heeft een substantiële invloed op de samenstelling van het bacteriële ecosysteem in het maagdarmkanaal. Mogelijk speelt er een verstoring van de afweer in het maagdarmkanaal van IgA-nefropathie patiënten.

Om deze redenen gaat het onderzoeksteam de darmflora en het beenmerg nader onderzoeken, op zoek naar de oorzaak, om zo een betere diagnose te kunnen stellen en nieuwe behandelmethoden te vinden.

Financiering van dit onderzoek vindt plaats via donaties aan het Radboudfonds. Daarnaast heeft dr. Duivenvoorden recent aanvullende financiering gekregen via een Pionier+ subsidie van de Nierstichting.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Uit de nieuwsbrief

Meer nieuws


Meer doneren voor hetzelfde geld via een periodieke schenkingsovereenkomst

7 december 2022

Wist u dat u donaties aan een goed doel, zoals het Radboud Fonds, onder bepaalde voorwaarden kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting? Voorwaarde is dat het goede doel een ANBI-status heeft en dat u de donatie voor een periode van minimaal 5 jaar vastlegt.

lees meer

Actievoerder in het zonnetje Gerard Begieneman

7 december 2022

De ziekte van Parkinson is één van de snelst groeiende hersenziektes met meer dan 8.5 miljoen patiënten wereldwijd. Helaas is genezing nog altijd niet mogelijk. Gerard, de hardloper op de foto, maakt dit zelf mee in zijn persoonlijke omgeving. 

lees meer

Students fight Cancer nu ook in Nijmegen

7 december 2022

Students Fight Cancer is in navolging van Maastricht sinds september 2022 ook in Nijmegen gestart. Zij maken zich, samen met het Radboud Oncologie Fonds, sterk voor onderzoek naar kanker om hun ideaal te bereiken, niemand hoeft meer te overlijden aan kanker. 

lees meer

De eerste duizend dagen: basis voor een taalvaardige toekomst

6 december 2022

Een (klein)kind taalvaardig maken? Zing met je kind! ‘In liedjes zit structuur, dat vinden kinderen leuk. Daarmee leren ze ook om structuur te herkennen in taal’, vertelt Paula Fikkert, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit.

lees meer

De Couveuse Challenge all4small al in 4 ziekenhuizen in Nederland all4small

6 december 2022

Hoe zou het voor een te vroeg geboren kindje zijn om dagenlang in een couveuse te liggen? Dat vroeg kinderarts-neonatoloog René Verlaak in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zich af tijdens zijn werk met deze patiëntjes. Hij bouwde een couveuse en bleef er zelf 10 uur in.

lees meer