Over Radboud Oncologie Fonds

In het Radboudumc werken wij hard aan een ideaal: een wereld waarin steeds minder mensen overlijden aan kanker.

lees meer

Over Radboud Oncologie Fonds

Onderzoek helpt om minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor patiënten met kanker en hun naasten te bereiken. In het Radboudumc werken wij hard aan een ideaal: een wereld waarin steeds minder mensen overlijden aan kanker. Maar onderzoek kost veel geld. Als iedereen in onze regio helpt om meer onderzoek in het Radboudumc mogelijk te maken, dan zijn wij een stap dichterbij.

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht, in samenwerking met het KWF Kankerbestrijding, om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

Uw hulp maakt het verschil

Op de website van het Radboud Oncologie Fonds vindt u meer informatie over hoe u een financiële bijdrage kunt leveren. Heeft u specifieke vragen over donaties, neem dan contact op met Marieke Kokkeler via marieke.kokkeler@radboudfonds.nl of 024-366 83 28.


Contact

Heeft u een vraag of wilt u graag iemand spreken? Neem dan gerust contact op.

lees meer

Contact

Heeft u vragen of wilt u graag meer weten over dit onderwerp? Of wilt u bijdragen maar graag eerst even met iemand spreken? Neem dan contact op met Annemiek, Marieke of Karin.

Team Radboud Oncologie Fonds

Marieke Kokkeler Annemiek Melchers Karin Derksen
Marieke.Kokkeler@radboudfonds.nl
(024) 366 83 28
Annemiek.Melchers@radboudumc.nl
(024) 366 83 28
Karin.Derksen-Bens@radboudumc.nl
(024) 366 83 28

Te steunen onderzoeken


Baarmoederkanker: AI-model voorspelt zinvol bestralen

Om te weten bij welke baarmoederkanker patiënten bestraling zinvol is en bij wie niet, willen we het reeds bewezen voorspellende AI-model ENDORISK uitbreiden. 

Lees meer

Baarmoederkanker: AI-model voorspelt zinvol bestralen

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2.000 vrouwen te horen dat ze baarmoederkanker hebben. Helaas stijgt dit aantal ieder jaar, waardoor baarmoederkanker de meest voorkomende gynaecologische kanker is in de westerse wereld. Ongeveer 10-15% van de vrouwen met deze ziekte krijgt te maken met lymfeklieruitzaaiingen. Dit betekent dat zij, naast een operatie, ook nog extra behandelingen nodig hebben, zoals bestraling of chemotherapie.

Om te weten bij wie bestraling zinvol is en bij wie niet, willen we het reeds bewezen voorspellende AI-model ENDORISK uitbreiden voor dit belangrijke onderdeel. We leggen deze hoopvolle onderzoeksplannen graag aan je uit:

Betrouwbaar uitzaaiingen voorspellen

In een eerder onderzoek ontwikkelden we het ENDORISK-model. Dit model kan al vóór de operatie voorspellen wie er een hoog risico heeft op lymfeklieruitzaaiingen en dus een lymfeklierstadiëring nodig heeft. Het model maakt gebruik van specifieke tumoreiwitten en genetische afwijkingen (ook wel TCGA genoemd). We hebben het model getest in verschillende grote groepen patiënten, en het blijkt zeer betrouwbaar in het voorspellen van lymfeklieruitzaaiingen. Met ENDORISK kunnen we meer dan de helft van de vrouwen als ‘zeer laag risico’ (1-2%) beschouwen, zodat zij geen onnodige lymfeklieren hoeven te laten verwijderen. Dit is echt goed nieuws voor vrouwen met baarmoederkanker.

Alleen aanvullend bestralen als dat zinvol is

De volgende stap is om niet alleen te voorspellen wie er risico heeft op lymfeklieruitzaaiingen, maar ook wie er daadwerkelijk baat heeft bij extra bestraling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de eerder genoemde specifieke tumoreiwitten en genetische afwijkingen, maar bijvoorbeeld ook de Body Mass Index (BMI) in belangrijke mate kunnen voorspellen of iemand goed reageert op bestraling. Dit is cruciale informatie voor de behandeling van de patiënt.

Betere kans op genezing

Met dit onderzoek willen we het bestaande ENDORISK-model uitbreiden. We gaan genetische, eiwit- en klinische variabelen onderzoeken bij meer dan 1.100 patiënten, zowel bij vrouwen die wel als geen aanvullende bestraling hebben gehad. Dit nieuwe model, ENDORISK-PREDICT, zal ons helpen te voorspellen bij wie bestraling écht het verschil maakt voor een betere kans op genezing. Daarna zullen we het model testen in een andere patiëntengroep om de betrouwbaarheid verder te onderzoeken.

Dat willen we bereiken

Ons uiteindelijke doel is om met ENDORISK-PREDICT alleen die patiënten aan te wijzen die daadwerkelijk baat hebben bij aanvullende bestraling. Zo kunnen we voorkomen dat vrouwen onnodig worden bestraald en onterecht de vervelende bijwerkingen hiervan ondervinden.

U kunt ons hierbij helpen

Met jouw steun kunnen we dit belangrijke onderzoek uitvoeren en de behandeling voor baarmoederkanker verbeteren. Elke bijdrage helpt ons om dit veelbelovende model te verfijnen en uiteindelijk patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Helpt u mee dit onderzoek te realiseren? Heel graag!

Met uw steun maakt u het mogelijk om dit onderzoek te laten starten. Via deze link kom je op onze donatiepagina. Wilt u liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer?
Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2417.
 


Hoofdonderzoeker: 
Arts-onderzoeker Casper Reijnen

Mede onderzoekers:
Dr. J.M.A. Pijnenborg, Gynaecologisch oncoloog
Prof. dr. J. Bussink, Professor in Radiation Oncology
Dr. P.L.M. Zusterzeel, Gynaecologisch oncoloog
Prof. dr. M.J. Ligtenberg, Professor Moleculaire Tumorgenetica
Dr. M. Simons, Gynaecologisch patholoog
A. Berghuis, PhD-student
Prof. dr. P.J. Lucas, professor in Artificial Intelligence, Radboud Universiteit

Medeonderzoekers Open Universiteit Heerlen:
Dr. A. Hommersom, associate professor in AI, Open Universiteit Heerlen

Medeonderzoekers IKNL:
Dr. M van der Aa, IKNL

Medeonderzoekers Internationaal:
Prof. A. Mariani, professor in Gynaecologisch oncologie, Mayo Clinic, USA
Dr. T. van Gorp, Gynaecologisch oncoloog, KU Leuven, Belgium
Dr. F. Multinu, Gynaecologisch oncoloog, Milan University, Italy


Hersentumoren: nieuwe hoop voor patiënten door immunotherapie

Hersentumoren behoren tot de meest dodelijke vormen van kanker. Er is dringend behoefte aan nieuwe, innovatieve behandelingsmethoden die niet alleen effectiever zijn, maar ook minder schadelijk zijn.

Lees meer

Hersentumoren: nieuwe hoop voor patiënten door immunotherapie

Hersentumoren behoren tot de meest dodelijke vormen van kanker. De behandeling van deze tumoren is complex, en ondanks de vooruitgangen in kankertherapieën voor andere soorten, blijven hersentumoren vaak moeilijk te behandelen. Patiënten hebben doorgaans een beperkte levensverwachting van slechts 1,5 jaar na diagnose, zelfs wanneer ze worden behandeld met de huidige methoden zoals chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. Deze traditionele behandelingen zijn vaak onvoldoende effectief in het specifiek bestrijden van hersentumoren en kunnen bovendien gezond hersenweefsel beschadigen. Dit betekent vaak niet alleen een verminderde kwaliteit van leven voor patiënten, maar ook een beperkte kans op genezing. Er is daarom dringend behoefte aan nieuwe, innovatieve behandelingsmethoden die niet alleen effectiever zijn, maar ook minder schadelijk zijn voor het lichaam.

Doelgerichte immunotherapie als doorbraak in de behandeling voor hersentumoren
Recent onderzoek heeft veelbelovende vooruitgangen geboekt in het gebruik van immunotherapie als behandeling tegen kanker. Immunotherapie versterkt het immuunsysteem van de patiënt, zodat het doelgerichter de tumor aanvalt. Deze benadering heeft al positieve resultaten geboekt in de behandeling van andere vormen van kanker, zoals leukemie en eierstokkanker.

Revolutionair! Natural Killer cellen in de aanval
In het laboratorium voor hematologie in het Radboudumc is een geavanceerde cellulaire immuuntherapie ontwikkeld die gebruikmaakt van Natural Killer (NK) cellen. Dit zijn krachtige cellen van het immuunsysteem die tumoren kunnen herkennen en vernietigen. Deze therapie heeft al succes geboekt in preklinische studies én is klinisch getest voor de behandeling van leukemiepatiënten en patiënten met eierstokkanker in het Radboudumc. Hoogste tijd voor de volgende stap: onderzoeken of deze veelbelovende therapie ook kan worden ingezet voor hersentumoren. Wij geloven dat dit een revolutie teweeg kan brengen in de behandeling van deze dodelijke ziekte!

‘’NK-cellen zijn onze eigen afweercellen en kunnen als krachtige immuuntherapie ingezet worden. Bij leukemie, eierstokkanker en melanomen heeft deze therapie al veelbelovende resultaten laten zien. Ook patiënten met hersentumoren verdienen de hoop op betere behandelmogelijkheden. Daarom willen wij onderzoeken of NK-celtherapie hen ook kan helpen als doeltreffende en genezende behandeling!"

Uw steun maakt het verschil!
Het onderzoeksteam van prof. dr. Harry Dolstra wil  belangrijke stappen zetten in het preklinisch onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van NK-celtherapie voor patiënten met hersentumoren.
Uw donatie maakt het mogelijk om:

  • Preklinische onderzoeken uit te voeren die de effectiviteit van NK-cellen bij hersentumoren kunnen aantonen.
  • Nieuwe behandelingsopties te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op het bestrijden van hersentumoren.
  • De kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk te verbeteren door bijwerkingen van traditionele behandelingen te verminderen.

Baanbrekend onderzoek is noodzakelijk
Door te investeren in dit baanbrekende onderzoek, draagt u direct bij aan de vooruitgang van behandelingsmogelijkheden die het leven van patiënten met hersentumoren kunnen redden. De behandelingsopties voor hersentumoren zijn momenteel beperkt. Veel patiënten ondergaan zware behandelingen die niet altijd effectief zijn en die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. De ontwikkeling van een gerichte immuuntherapie heeft het potentieel om de overlevingskansen drastisch te verhogen, de bijwerkingen te verminderen en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.
 

Hoofdonderzoeker
Prof. dr. Harry Dolstra

Mede-onderzoekers:
MSc. Marcos Vidal Manrique
Dr. Anniek van der Waart

Help mee!
Door een bijdrage te leveren aan dit onderzoek, helpt u ons om een stap dichterbij een oplossing voor hersentumoren te komen. Samen kunnen we het lot van patiënten met hersenkanker veranderen en hen een kans geven op een langer en gezonder leven.

Klik hier om te doneren of kom in actie voor het onderzoek naar de immunotherapie bij hersentumoren. Klik hier om een actie aan te maken. 

Wilt u liever via ons rekeningnummer een donatie doen? Ook dat is mogelijk. Gebruik ons IBAN-nummer NL34RABO 033 00 00 039 en vermeld de projectcode ROF2420 in de omschrijving van uw donatie.


Uitgezaaide prostaatkanker: doorbraken in behandeling door data

Welke behandeling werkt het beste voor welke patiënt? Kunnen we voorspellen welke therapie het meest effectief is? Hiervoor willen we alle beschikbare data benutten!

Lees meer

Uitgezaaide prostaatkanker: doorbraken in behandeling door data

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. De ziekte komt vooral voor bij mannen boven de 65 jaar, maar ook jongere mannen kunnen prostaatkanker ontwikkelen. Dankzij verbeterde behandelingen en onderzoeken is de kans om langer te leven met deze vorm van kanker toegenomen. Desondanks is er nog veel ruimte voor verbetering. We willen achterhalen welke behandeling het beste werkt voor welke patiënt en kunnen voorspellen welke therapie het meest effectief is. Hiervoor willen we alle beschikbare data benutten!

Help de behandeling van prostaatkanker te verbeteren

Dit project is van groot belang voor mannen die lijden aan uitgezaaide, castratieresistente prostaatkanker.Castratieresistente prostaatkanker (CRPC) is een vorm van prostaatkanker die zich voornamelijk ontwikkelt tijdens de behandeling van uitzaaiingen. In dit stadium van de ziekte reageert de prostaatkanker niet meer op de gebruikelijke hormoonbehandeling. Het PSA-niveau stijgt dan opnieuw. Het richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van iedere patiënt. Door genetische informatie van zo’n 1.000 patiënten te combineren met klinische gegevens, kunnen we beter begrijpen welke behandelingen het beste werken. Dit helpt om behandelplannen op maat te maken, zodat patiënten niet alleen langer leven, maar ook in betere conditie blijven.

Wat houdt dit project in?

Door genetische gegevens van kankercellen te koppelen aan medische informatie, willen we ontdekken welke behandelingen het meeste effect hebben bij verschillende patiënten. Dit maakt het mogelijk om behandelingen persoonlijker en effectiever te maken, met minder bijwerkingen. Zo kunnen patiënten langer en beter leven.

cBioPortal: Een slimme manier data te combineren

We maken gebruik van een speciaal platform, cBioPortal, waarmee artsen en onderzoekers eenvoudig toegang krijgen tot belangrijke genetische en medische informatie. Dit platform helpt om snel verbanden te vinden tussen bepaalde genetische afwijkingen en de beste behandelingsopties. Het wordt opgezet binnen Health-RI, een landelijk netwerk, zodat alle gegevens veilig zijn en altijd toegankelijk voor de juiste medische teams.

Samenwerken voor meer doorbraken

Dit project is niet alleen een samenwerking tussen artsen, maar ook tussen wetenschappers binnen het Radboudumc. Door krachten te bundelen met afdelingen zoals Urologie, Pathologie, Kunstmatige Intelligentie, Genetica en Farmacologie, kunnen we samen sneller nieuwe inzichten en behandelingen ontdekken.

Waarom hebben we uw hulp nodig?

Om dit project verder te ontwikkelen, hebben we financiële steun nodig. Met de juiste middelen kunnen we nieuwe onderzoekers aanstellen en het cBioPortal-platform opzetten. Deze onderzoekers zullen zich richten op het analyseren van de gegevens, het ontwikkelen van voorspellende modellen en het vinden van nieuwe behandelopties.

Doneer nu en help mee aan de doorbraak in prostaatkankerzorg!

Hoofdonderzoeker 
dr. N.Mehra

Medeaanvragers
dr. P.H.J. Slootbeek
dr. V. Luna Velez
drs. S. Bervoets
 

Helpt u mee?

Met uw donatie kunnen we belangrijke nieuwe inzichten opdoen die de behandeling van prostaatkanker kunnen verbeteren. Uw steun maakt het mogelijk om behandelingen beter af te stemmen op de persoonlijke situatie van iedere patiënt, en biedt hen een kans op een betere toekomst.

U kunt hier een donatie overmaken. Wilt u liever een donatie overmaken via ons rekeningnummer? Dat kan via NL34RABO 033 00 00 039 o.v.v. ROF2419. In actie komen voor het onderzoek van dr. Niven Mehra? Dat kan! Doorloop hier de stappen om een eigen actie aan te maken. 

Resultaten uit onderzoeken


Inzet AI voor grotere overlevingskans niet-kleincellige longkanker

Niet-kleincellige longkanker wordt steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt, maar ondanks steeds betere operatietechnieken leeft slechts ongeveer 50% van de vroeg stadium patiënten na 5 jaar nog. Kunstmatige intelligentie kan deze overlevingskans hopelijk vergroten.