Steun het Radboud Fonds. Juist nu. Uit de nieuwsbrief De Couveuse Challenge all4small al in 4 ziekenhuizen in Nederland

6 december 2022

Hoe zou het voor een te vroeg geboren kindje zijn om dagenlang in een couveuse te liggen? Dat vroeg kinderarts-neonatoloog René Verlaak in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zich af tijdens zijn werk met deze patiëntjes. Hij bouwde een couveuse en bleef er zelf 10 uur in. Hiermee vroeg hij aandacht voor de stichting All4small. Dit initiatief is uitgegroeid tot een landelijke Couveuse Challenge, waarbij steeds iemand uit een ander ziekenhuis wordt uitgedaagd 10 uur of langer in de couveuse te liggen.

Afgelopen Wereld Prematurendag was neonatoloog Jan Erik Bunt al de vierde arts die de uitdaging aanging en haalde een mooi bedrag op voor all4small.

De stichting all4small is opgericht door en op initiatief van kinderartsen, neonatologen en verpleegkundigen om veel te vroeg geboren baby’s of kinderen met één of meerdere afwijkingen beter te kunnen helpen. Om de levenskansen en later welzijn van pasgeboren kinderen te vergroten is nog veel verdiepend onderzoek nodig. Daarvoor zamelt all4small geld in. Maar ook bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van een nauwkeurig en pijnloos meetinstrument voor de bloedsomloop bij deze kwetsbare kinderen. Reguliere meetapparatuur is veel te groot oncomfortabel en zelfs pijnlijk voor hen.  

De stichting all4small probeert met allerlei onderscheidende acties geld in te zamelen voor onderzoek. De Couveuse Challenge is daar een onderdeel van. De actie die in 2018 is door René Verlaak, kinderarts van het CWZ in Nijmegen die maar liefst 10 uur in zijn couveuse lag werd zeer gewaardeerd. “Als neonatoloog sta je vaak uren naast een couveuse. Op een dag vraag je je af: Hoe zou dat nu zijn als je daarin ligt?” Het antwoord kan niemand ons geven. René is doortastend: " Het leven bestaat uit vele uitdagingen. Sommige overkomen je en andere ga je gewoon aan'. De Couveuse Challenge was voor hem zo'n uitdaging. Hij koos voor de stichting all4small als goed doel, die René ondersteunde met online media aandacht voor deze actie. En met resultaat.

Prof dr. Willem de Boode van het Amalia kinderziekenhuis was in 2019  met 10,5 uur de tweede arts en kinderarts-neonatoloog Petr Jira van het JBZ in Den Bosch deed daar in 2022 met 11 uur nog een schepje bovenop.  

Afgelopen 17 november was Jan Erik Bunt van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis op Wereld Prematurendag de vierde arts met 11 uur op de teller. De volgende arts is reeds uitgedaagd voor 2023!

www.all4small.nl

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Uit de nieuwsbrief

Meer nieuws


Meer doneren voor hetzelfde geld via een periodieke schenkingsovereenkomst

7 december 2022

Wist u dat u donaties aan een goed doel, zoals het Radboud Fonds, onder bepaalde voorwaarden kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting? Voorwaarde is dat het goede doel een ANBI-status heeft en dat u de donatie voor een periode van minimaal 5 jaar vastlegt.

lees meer

Actievoerder in het zonnetje Gerard Begieneman

7 december 2022

De ziekte van Parkinson is één van de snelst groeiende hersenziektes met meer dan 8.5 miljoen patiënten wereldwijd. Helaas is genezing nog altijd niet mogelijk. Gerard, de hardloper op de foto, maakt dit zelf mee in zijn persoonlijke omgeving. 

lees meer

Students fight Cancer nu ook in Nijmegen

7 december 2022

Students Fight Cancer is in navolging van Maastricht sinds september 2022 ook in Nijmegen gestart. Zij maken zich, samen met het Radboud Oncologie Fonds, sterk voor onderzoek naar kanker om hun ideaal te bereiken, niemand hoeft meer te overlijden aan kanker. 

lees meer

De eerste duizend dagen: basis voor een taalvaardige toekomst

6 december 2022

Een (klein)kind taalvaardig maken? Zing met je kind! ‘In liedjes zit structuur, dat vinden kinderen leuk. Daarmee leren ze ook om structuur te herkennen in taal’, vertelt Paula Fikkert, taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit.

lees meer

Beat IgA-nephropathy! De BIgAN studie: onderzoek naar de oorzaak van IgA-nefropathie

6 december 2022

IgA-nefropathie is een langzaam voortschrijdende ziekte die nierschade veroorzaakt en in ongeveer 25-50% van de gevallen leidt tot nierfalen. De reden waarom sommige mensen IgA-nefropathie krijgen, en waarom de aandoening bij sommige patiënten mild en bij anderen ernstig verloopt is onduidelijk.&...

lees meer