Steun het Radboud Fonds. Juist nu. Nieuws Demi, Madelon, Julie en Zoë lopen samen oefenrondes voor 4Daagse met mensen met dementie

30 juni 2023

Nijmegen, 30 juni 2023.  Dementie raakt iedereen: We kennen allemaal wel iemand met dementie en weten hoeveel impact het kan hebben. Daarom komen Madelon (werkzaam als zorg assistent op een woongroep voor ouderen met dementie) en Demi (promovendus, specialist ouderengeneeskunde i.o. Radboudumc) samen met Julie en Zoë in actie.

Ze zijn al hun hele leven vriendinnen en willen zich als echte Nijmegenaren samen inzetten voor dit belangrijke doel!

Demi Ronner is al jaren bezig met het bestuderen van dementie. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek om deze ziekte beter te begrijpen en hopelijk in de toekomst beter te kunnen behandelen.

Maar wat deze sponsorloop zo bijzonder maakt, is dat Demi en haar vriendinnen niet alleen lopen vóór het goede doel, maar ook sámen met mensen met dementie.

Samen met mensen met dementie

Deze ouderen hebben vaak moeite om zelfstandig te bewegen en hebben behoefte aan begeleiding en gezelschap. Door samen te wandelen kunnen zij toch genieten van de buitenlucht en beweging, terwijl ze ook nog eens een goed doel steunen. Tijdens de wandelingen ontstaan vaak mooie gesprekken tussen de vriendinnen en de ouderen. Ze praten over vroeger, over hun ervaringen met dementie of gewoon over het weer. Het is voor de ouderen fijn om even uit hun dagelijkse routine te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. Voor Demi is het ook een waardevolle ervaring: ze hoort uit eerste hand hoe dementie het leven van deze mensen beïnvloedt en krijgt zo nog meer inzicht in wat er nodig is om deze ziekte beter te begrijpen.

Dubbel-op-goed-doen

Mensen kunnen de vier vriendinnen, 4 dagen 40 duizend meter sponsoren tijdens de 4Daagse, waardoor er geld wordt ingezameld voor onderzoek naar dementie. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om nieuwe behandelingen te ontwikkelen, betere diagnosemethodes te vinden en meer kennis op te doen over de oorzaken van dementie. Door samen te wandelen en geld in te zamelen, wordt er ook meer bewustwording gecreëerd over de impact van dementie en wat er nodig is om deze ziekte beter te begrijpen. Deze actie is dan ook niet alleen voor de ouderen met wie ze samen wandelen, maar ook voor iedereen die zich betrokken voelt bij deze ziekte. Of je nu zelf te maken hebt gehad met dementie of niet, iedereen kan een steentje bijdragen aan het onderzoek naar deze aandoening. Door Demi, Madelon, Julie en Zoë te sponsoren tijdens hun wandelingen, draag je direct bij aan wetenschappelijk onderzoek en geef je hoop aan mensen die lijden aan dementie.

Kleine rondes, grootse verhalen

Het samen wandelen met mensen met dementie maakt de voorbereidingstrainingen extra speciaal omdat het hen helpt om uit hun isolement te komen en hen tegelijkertijd stimuleert om actief en gezond bezig te zijn.

‘’Samen met bewoners van De Honinghoeve lopen we kleine oefenrondes en genieten we van elkaars gezelschap. Ik blijf het bijzonder vinden dat tijdens zo’n wandeling de prachtigste levensverhalen worden verteld of als plots iemand ineens zacht een liedje van vroeger neuriet. Ziek zijn doet er dan even niet meer toe, we zijn lekker buiten en genieten van alles om ons heen’’ aldus Demi.

Zo slaan de wandelende dames twee vliegen in één klap: ze doen iets goeds voor anderen én ze bereiden zich tegelijkertijd voor op hun eigen wandeltocht.

Uiteraard wordt deze bijzondere actie extra beloond met een gouden medaille tijdens de intocht op de Via Gladiola. Namens het Radboud Fonds, de goede doelen organisatie van het Radboudumc zullen de ‘’Favorietjes’’ zoals ze zich op hun crowdfundpagina noemen een erepenning overhandigd krijgen. Wil je hun steunen? Heel graag, via https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/teams/favorietjes/members is hun actie te volgen.

Op de via Gladiola kun je de vier wandelende vriendinnen herkennen aan hun paarse shirt met de tekst Stappen voor stappen in onderzoek naar alzheimer en dementie.